Cep telefonu, kulaklıklar, tablet ve MP3 çalar gibi elektronik cihazlar siz farkında olmasanız da gün içerisinde çok fazla farklı yere götürülmektedir. Bu elektronik cihazlar o kadar farklı ortamlarda bulunur ki mikro partiküller, cihazların gözeneklerine nüfuz eder. Android telefon özelinde konuşulacak olursa, bu gözeneklerden en bilinenleri hoparlör kısmı, kulaklık ve şarj çıkışlarıdır. Bu boşluklara siz göremeseniz de binlerce toz tanesi dolmaktadır. Telefon hoparlörü telefonunuzda pek çok farklı işlev görmektedir. Bazen telefonunuzu müzik çalar olarak kullanıp hoparlörden müzik dinlersiniz. Bazense telefonda oyun oynayabilir, film izleyebilir ve bunların seslerini yine hoparlör ile duyarsınız. İşte bu önemli işlevleri yürüten hoparlörler içine giren tozlar sesin kalitesini etkilemekte, sesin kaliteli ve yüksek çıkışını engellemektedir. 

Pek çok kişi hoparlör sorununun nasıl çözüleceği konusunda bilgi sahibi olmak istemektedirler. Arama motorlarına telefon hoparlörü su kaçtı, hoparlör nasıl temizlenir gibi başlıklar açılmıştır. Bu yazıda sizlere cızırtılı ses çıkaran veya kaliteli ses vermeyen hoparlörleri nasıl temizleyeceğiniz anlatılacaktır. Bütün bunların dışında eğer telefon hoparlöründen ses gelmiyor ise de bu işlemleri yapabilirsiniz. 

Hoparlörü Fiziksel Olarak Temizleme İşlemi

Bu bölümü okuyarak telefon hoparlörü nasıl temizlenir sorusuna bir yanıt alabilirsiniz. Hoparlörünüzden ses gelmemesi veya kaliteli ses alamama sorunlarından dolayı hoparlörü fiziksel olarak temizlemeyi deneyebilirsiniz. Hoparlör boşluğunu temizlemek için piyasada profesyonel temizleme kitleri bulunmaktadır. Bu kitlerden alıp siz de hoparlör temizliği yapabilirsiniz. Bu kitlerle temizlik daha kolay olabilmektedir. Kitin içindeki kullanma talimatını okuyarak basit bir şekilde temizliğinizi yapabilirsiniz. Bunun dışında hoparlördeki tozları yumuşak bir diş fırçası, sulu boya fırçası, kürdan veya yapışkan bant ile gidermeye çalışabilirsiniz. Bu işlemde kullanacağınız fırçaların boyutlarını telefonunuzdaki hoparlör kısmının büyüklüğüne göre seçmelisiniz. Bu fırçaları kullanırken, bunların su ile temas etmediğinden emin olmalısınız. 

Bu işlemler dışında birkaç yol daha vardır: Hava üfleme aracı veya telefonda kurup çalıştırabileceğiniz uygulamalar. Eğer bir hava üfleme aracına sahipseniz, bu araçla hoparlör ızgarasını temizleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, kesinlikle sıcak bir rüzgârı telefona karşı üfletmemeniz gerektiğidir. Telefon hoparlörü veya diğer elemanlar zarar görebilir. Diğer yol, çeşitli uygulamaları kullanıp o uygulamanın sağladığı frekanslar sayesinde temizlik sağlamaktır. Bu uygulamaları internet üzerinden yapabileceğiniz küçük bir arama sonucunda bulabilirsiniz. Şunu da bilmeniz gerekir ki telefonunuzda ciddi bir sorun varsa bu uygulamalar çok fazla etki etmemektedir. Bunun dışında telefonunuz sıvıyla temas etmiş de olabilir. Hoparlör ızgaralarına giren bir damla su bile çok büyük zararlar verebilmektedir. Bunun için telefonunuzu kapalı konuma getirdikten sonra havlu veya kâğıt havlu ile hoparlör ızgaralarını silmeyi deneyebilirsiniz. Bütün bunları yaptıktan sonra telefon hoparlöründen ses gelmiyor veya telefon hoparlörü cızırtı yapıyorsa muhakkak donanımsal bir problem vardır denilebilir.

Hoparlör Soketi Çalışmıyor Olabilir mi?

Fiziksel müdahalelerden herhangi bir sonuç gelmediyse telefon hoparlörü çalışmıyor olabilir. Bunun için donanımsal müdahaleler gerekmektedir. Bunun için bir teknisyene danışmadan önce ufak bir işlem daha yapabilirsiniz. Bazı Android telefonlar (markası Xiaomi, Redmi veya POCO olanlar) içerisinde bir temizleme yöntemi bulundurmaktadır. Bunun için öncelikle ayarlara girmeniz gerekmektedir. Ayarlara girdikten sonra “Ek Ayarlar” kısmına girmeniz gerekir. Açılan bu menüde “Hoparlör Temizleme” kısmını seçmelisiniz. Buton aktif hale geldikten sonra telefonda 30 saniye boyunca belli bir ses duyulacaktır. Bu işlem sonucunda hoparlörünüzü deneyebilirsiniz. Eğer bunlar ile de değişmediyse telefonunuzda büyük ihtimalle hoparlör değişimi yapılacaktır. 

 Telefon hoparlörü neden bozulur sorusun daha ayrıntılı bir şekilde yanıtlamak gerekir. Giriş kısmında söylenildiği gibi telefon hoparlörlerine gittiğiniz yerlerdeki tozlar ve pislikler dolmaktadır. Hatta bu tozlar katmanlar bile oluşturmaktadır. Temizleme esnasında arka kapağı da çıkarıp pislikleri iyice incelemek gerekir. Bunları güzelce ve dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Bunun yanında telefonunuzu çok sert bir yere çarptıysanız veya yere düşürdüyseniz bununla ilgili bir problem de olmuş olabilir. Şarj soketi zarar görmüş veya başka bir kısma kaymış olabilir. Buna bağlı olan sorunlar da hoparlörün değişimi ile ortadan kalkmaktadır.

Hoparlörün Değişimi

Android telefonlarda hoparlörler bozulabilir veya dışarıya kaliteli bir ses yerine cızırtılı bir ses verebilir. Bunun için üst başlıklardaki işlemleri denediğiniz halde bir sonuç alamadıysanız telefon hoparlör değişimi gerekmektedir. Hoparlörünüz darbe almış olabilir veya sıvı ile temastan dolayı bölgede oksitlenme olmuş olabilir. Hoparlör değişimini yaptırabilmek için bir teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer elektrik-elektronikle ilgiliyseniz, telefon devrelerinden ve elemanların anlıyorsanız parçayı satın alıp siz de takabilirsiniz. Fakat bu çok önerilen bir yol değildir. Çünkü teknik servis kadar bilgiye sahip olmadığınız için telefona ekstra bir zarar verebilirsiniz. Bu da tabii ki sigortayı etkilemektedir. Teknik servis bunu sizin için en iyi şekilde yapacaktır. 

Tamirci Abi hoparlör değişiminiz için gerekli tamiri yapacaktır. Tamir işleri için Tamirci Abi’ye güvenebilirsiniz. Teknik servisin yaptığı onarımda hoparlör değişimi için garanti süresi 6 ay (180 gün) olarak belirlenmiştir. Bu garanti süreci boyunca oluşan arızalarda herhangi bir ücret ödemeden telefonunuzu yaptırabilirsiniz. Bunun için detaylı bilgi alabilmek için telefonunuzun garanti belgesini okuyabilirsiniz. Teknik servis telefon hoparlörü tamiri yapmak için yeni ve orijinal bir hoparlör temin edecektir. Daha sonra telefonunuzun kasasını söküp anakarta ulaşacak ve anakarta bağlı olan hoparlör bölümünü çıkarıp yeni, çalışan hoparlörü takacaktır. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü