Günlük hayatta ve iş hayatında sıklıkla kullanılan teknolojik aletlerin başında akıllı telefonlar gelmektedir. Cep telefonlarını uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlardan en önemlisi cep telefonunun batarya sağlığıdır. Bir diğer husus ise garantili telefon batarya değişimi işlemidir. Bu sayede batarya sağlığı iyi olan bir cihazı uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

İletişim kurmak için günlük hayatın vazgeçilmezi olan cep telefonlarının çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler farklı markalara sahiptir ve her markanın kendine özel bataryaları mevcuttur. Ayrıca bataryaların kapasiteleri modellere göre çeşitlilik göstermektedir. Kullanılan uygulamalar, telefonun ayarları, uygulamalardan gelen bildirimler telefon bataryası ne kadar yüksek olsa da şarjın kısa süre içerisinde bitmesine sebep olur. 

Her telefon markasının kullanım şekli ve parçaları farklıdır. Kullanıcılar hangi cep telefonunu kullanıyorsa ona göre bilgi sahibi olması gerekir. Bu önemli bir unsurdur çünkü telefonların kullanım şekillerine göre bataryalarında sorunlar yaşanmaktadır.

Batarya Değişimi Gerektiren Belirtiler

Cep telefonu batarya değişimi için gerekli belirtiler şunlardır:

  • Telefonun hiç açılmıyor olması; telefonun herhangi bir şekilde darbe alması, su ile temas etmesi gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bunlardan hiçbiri olmamış ancak telefonun ışığı yanmıyorsa batarya bozulmuş olabilir. Bataryanın değişmesi gerekmektedir.
  • Cihazdaki problemi anlayabilmek için şarja takmak gerekir. Eğer telefon şarja takıldığında çalışıyorsa ve şarjdan çıkarıldığında herhangi bir işlem yapmıyorsa bataryanın değişmesi gerekir. 
  • Şarj esnasında bataryalar ısınır. Normalde ısıyı içinde tuttuğu için dışarıdan temasla ısındığı çok anlaşılmaz. Ancak cihaza dokunulduğunda aşırı sıcaklık mevcutsa bataryanın değişmesi gerekir. 
  • Bataryanın iç hücrelerinde bir bozulma söz konusu ise bataryada şişkinlik meydana gelir. Bu durumun fark edilmesi için telefonun arka kısmına bakılması yeterlidir. İlerleyen süreçte bu durum bataryanın patlamasına yol açacağı için bataryanın değiştirilmesi gerekir.
  • Cihaz üreticileri telefonun şarjı yüzde 100 olduğu zaman şarjın ne kadar gideceğini belirtir. Eğer şarj belirtilen süreden daha erken bitiyorsa kullanım şeklinin doğru olup olmadığında bakılır. Çünkü oyun oynamak, müzik dinlemek, video izlemek, telefonun iyi çekmediği yerlerde telefonu kullanmak gibi durumlar cihazın şarjı belirlenmiş olan süreden daha erken bitmesine sebep olur. Ancak cihaz kullanılmadığı halde şarjı tüketiyor ya da şarj yüzde 40-50 civarında iken birden cihaz kapanıyor ise bataryanın değişmesi gerekir.

Batarya Sorunları Nasıl Çözülmelidir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan telefonlarda en çok şikayet edilen durum bataryanın çabuk bitmesidir. Cep telefonunu şarj etme sıklığı ve batarya durumuna göre şarj edilmesi, kullanılan telefonun batarya ömrü açısından önemlidir. Şarjınız yüzde 10-15 civarında ise en kısa sürede şarj etmeniz ve aktif kullanımı bırakmanız gerekir. Bununla beraber batarya sorunu yaşanmaması için gün içerisinde telefon şarj edilirken pilinin tamamen dolmasını beklemek önemli bir husustur. Sürekli şarja takılıp, şarjdan çıkarılan bataryaların ömürleri normal şarj edilen cihazlara göre daha hızlı azalmaktadır.

Günlük kullanımda batarya ömrünü etkileyen şeylerden biri kullanılmayan uygulamaların arka planda açık olmasıdır. Ayrıca ekran parlaklığının ortam ışığına göre olması hatta akıllı telefonların ortak özelliği olan tasarruf modunun çalıştırılması batarya sorunlarını engellemektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da telefonun şarjı tamamen dolduktan sonra şarjdan çıkarılmasıdır. Aksi takdirde şarj dolmasına rağmen batarya içini boşaltmaya başlar ve kısa zaman içinde batarya sorunları yaşanır. 

Bataryaların eskimesi durumunda değiştirilmesi önemlidir. Ancak burada kullanıcının dikkat etmesi gereken nokta, alacağı yeni bataryanın bilinen bir markanın ürünü ve cep telefonuna uyumlu olması gerektiğidir. Akıllı telefon batarya değişimi söz konusu olduğunda markasız ve içeriği belirsiz telefon bataryaları kısa süre içerisinde şişme gibi sorunlar oluşturmaktadır. Bu bataryaların şişmesi durumu kullanıcıları da tehlikeli durumlarla karşı karşıya bırakmaktadır. 

Cep telefonlarında batarya sorunu ile karşılaşmamak için kullanıcılar şarj etme işini telefonun kendi şarj aleti ile yapmalıdır. Farklı şarj aleti kullanımı telefonların ve bataryanın kullanımını doğrudan etkiler.

Batarya Değişimi Nasıl Yapılır?

Telefon batarya tamiri nasıl yapılır sorusu kullanıcıların en merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bu işlem belli aralıklarla cep telefonlarında ihtiyaç duyulan ve yapılması gereken bir işlemdir. Ancak bu batarya değişimleri için belli nedenler vardır. Çünkü bataryalarda genel olarak kullanım esnasında yapılan hatalar yüzünden sorun çıkar. Bu yüzden de telefonlarda batarya kullanımı söz konusu olduğunda daha dikkatli davranmak ve şarj etme sürecine önem vermek gerekir.

Batarya değişimi yaklaşık olarak 20 ya da 30 dakika gibi bir sürede yapılmaktadır. Bu işlemin yapılması esnasında telefonda bulunan bilgiler silinmez ve telefon sıfırlanmaz. Ayrıca garantili batarya değişimi söz konusu olduğunda kullanıcı telefonda herhangi bir sorun yaşarsa garanti süresi boyunca ücretsiz bir şekilde destek alabilmektedir.

Batarya değişimleri kullanıcılar tarafından da yapılabilmektedir. Ancak her açıdan güvenli olması için bu işte tecrübeli insanların yapması daha önemlidir. Hatta batarya değişimleri sırasında bütün işlemler kullanıcı önünde gerçekleştirilir. Böylelikle akılda herhangi bir soru işareti kalmaz. Bu tecrübeli ve uzman kişiler telefondaki problemin bataryadan kaynaklı olup olmadığını çözer. Eğer sorun bataryada ise cihaza uygun ve orijinal parça ile değişimi sağlar.

Bazı telefon modellerinde bataryalar gömülü model olarak tasarlanmıştır. Bu tarz telefonların batarya ömrü çok uzun soluklu değildir. Böyle durumlarda değişimleri telefonun modeline göre profesyonel servislerin yapması gerekir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü