Akıllı telefonlar çağın bir vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu cihazları kendi ülkenizden temin edebileceğiniz gibi yurtdışından da temin edebilirsiniz. Yurtdışından telefon alma fikri aklınıza gelmiş fakat zor olduğunu düşündüğünüz için bu fikri ertelemiş olabilirsiniz. Yurtdışından alacağınız akıllı telefonları Türkiye’de doğrudan kullanamazsınız. Akıllı telefon için kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Yurtdışından gelen telefon için bir kayıt ücreti ödemeniz gerekmektedir. Yurtdışından getirdiğiniz telefonları pasaportunuza kaydedebilirsiniz. Bir yıl içinde en fazla 3 telefon kaydı yaptırabilirsiniz. Bunun yanında IMEI numarasını e-devlet sistemi üzerinden kaydettirmelisiniz.
Yurtdışından Türkiye’ye göre daha uygun fiyata telefon alabileceğiniz pek çok ülke vardır. İsviçre, İrlanda, ABD, Japonya, Tayland, Çin bu ülkelerden bazılarıdır. Yurtdışından alacağınız telefonları Türkiye’de gönül rahatlığıyla nasıl kullanacağınız hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Bu yazıyla yurtdışından gelen telefonu açtırma konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
IMEI Kaydı Nasıl Yaptırılır?
Yurtdışından gelen telefon nasıl açılır diyorsanız bunun cevabını burada öğrenebilirsiniz. Yurtdışından ülkemize getirdiğiniz her telefonun bir IMEI numarası vardır. Bu akıllı telefonlar için IMEI kaydı yaptırmalısınız. IMEI kaydı yaptırmazsanız akıllı telefonunuz iki ay içinde kullanıma kapanacaktır. Bu kayıt için belli bir miktar ücret ödemelisiniz. Daha sonra IMEI numaranızı e-devlet sistemi üzerinden sorgulamalısınız. E-devlet sisteminde “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” başlığı altında bulunan “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” kısmına girmeniz gerekir. IMEI Sorgulama kısmından, IMEI numaranızı sorgulamalısınız. İşte yurtdışından gelen telefon kaydı işlemini bu şekilde yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak şunları bilmeniz gerekir:
-
- IMEI kaydı için kullanacağınız belgeyi son 3 yılda herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanmamış olmanız gerekmektedir.
- Yurtdışından gelen telefon için kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt yaptırmadığınız takdirde telefonu en fazla 2 ay kullanabilirsiniz. 2 ay sonunda telefonunuz kullanılamaz hale gelecektir.
- IMEI numarasını telefonunuzda *#06# tuşlarına basarak öğrenebilirsiniz.
- IMEI numarası kaydı yaptırırken yanlışlık yaparsanız bunun geri dönüşü yoktur.
- Eğer e-devlet sistemine giriş yapamıyorsanız veya e-devlet şifresine sahip değilseniz operatör abone kayıt merkezlerine müracaat edebilirsiniz.
- Kayıt parasını yatırdıktan sonra e-devlet sistemi üzerinden 8 haneli başvuru takip numarası alabilirsiniz.
- Gerekli ücreti kredi kartı veya EFT ile ödeyebilirsiniz.
- Yurtdışından gelen telefonu pasaporta işletme işlemini sadece kendi pasaportunuz üzerine yaptırabilirsiniz. Başka bir kişinin pasaportu üzerine kayıt yaptıramazsınız.
- Kayıt yaptırdığınız cihazı, yalnızca siz kullanabilirsiniz.
- Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı kararıyla, kargo ile getirilen veya internet üzerinden satışı yapılan cihazlara kayıt yaptıramazsınız.
- Yurtdışından birden fazla telefon getiremezsiniz. Yalnızca bir telefon getirme kaydettirme hakkına sahipsiniz.
- Pasaporta kayıtlı olan telefonları “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” başlığı altında bulunan “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” kısmındaki IMEI Kaydı İptal sekmesinden iptal ettirebilirsiniz.
- Eğer Türkiye’den satın aldığınız telefonun kaydı yapılmamışsa “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”daki haklardan yararlanabilirsiniz.
Yıllara Göre Yurtdışından Gelen Telefon Açtırma Ücreti
IMEI, İngilizcede “International Mobile Equipment Identity” kelimelerin baş harflerinden bir kısaltmadır. Bu kısaltma Türkçeye Uluslararası mobil cihaz kodu olarak çevrilebilmektedir. IMEI numarası her telefonun bir kimliği niteliğindedir. Diğerlerinden farklı ve benzersiz bir koddur.
IMEI kaydını nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra bu kaydın ücretlerini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Aşağıdaki listeye göz atarak yurtdışından gelen telefon kayıt ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz. IMEI kayıt ücreti 2022 yılı itibarıyla 2732 Türk Lirasıdır. Önceki yıllara göz atacak olursanız fiyatlar şu şekildedir:
- 2012 yılı – 100 TL
- 2013 yılı – 115 TL
- 2014 yılı – 119.5 TL
- 2015 yılı – 131.5 TL
- 2016 yılı – 138.5 TL
- 2017 yılı – 149.2 TL
- 2018 yılı – 500 TL
- 2019 yılı – 1500 TL
- 2020 yılı – 1838.7 TL
- 2021 yılı – 2006 TL
- 2022 yılı – 2732 TL
Yurtdışından gelen telefon harcı her yıl artış göstermiştir. 2021-2022 yılları arasındaki artış diğer dönemlerdekine göre daha fazladır.
Yurtdışından Gelen Telefonlar Hakkında Detaylı Bilgiler
Geçici IMEI kaydı yaptırmanız da mümkündür. Bu, özellikler ülkemize geçici gelen turistlerin kullandığı bir yöntemdir. Zaten 120 gün (2 ay) olan kullanım hakkınızı 2 ay daha uzatabilirsiniz. Bunun yanında yurtdışından gelen telefon kaydı pasaportsuz nasıl yapılır sorunun yanıtını da merak ediyor olabilirsiniz. Bu işlemi kimlik kartınız ile yapabilirsiniz. Fakat bu geçici bir yöntemdir. Eğer IMEI kayıt hakkına sahipseniz T.C. kimlik numaranızı ve kaydedilecek cihaza ait IMEI numaranızı ibraz ederek gerekli harç bedelini yatırabilirsiniz. Daha sonra e-devlet sistemi üzerinden “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” başlığı altında bulunan “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” kısmına giriş yapmanız gerekmektedir. Bu bölümde bilgilendirmeleri okuduktan sonra “devam et” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra da karşınıza bir bilgilendirme bölümü çıkacaktır. Bu bilgilendirme bölümünde yurda giriş yapılan belge türünü “Nüfus Cüzdanı veya ID kart” olarak işaretlemeniz gerekmektedir. Bu şekilde geçici IMEI kaydı yaptırabilirsiniz. Bütün bunların dışında piyasada IMEI kaydı yapacağını, IMEI kaydını uzatacağını iddia eden kişilere itibar etmemeniz gerekmektedir. Bu işlemleri yalnızca resmî kurumlarda ve e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.