Akıllı telefonlar bulunduğumuz yüzyılda bütün evlere giriş yapmış, herkesi meşgul etmektedir. Çoğu işlemi artık ihtiva etmesi, kullanımının oldukça basit olması ile herkesi cezbetmektedir. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte onların arızaları için de pek çok iş kolu ortaya çıkmıştır. Akıllı telefonlar pek çok işlevi bir arada götürebilir fakat yanlış kullanıldığında veya fark edilmeden arıza çıkarabilmektedir. Akıllı telefonların arıza yapmasını istemiyorsanız çok dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir. Bu arızalar kullanıcının yaptığı hatalar ve telefonun aksamında kullanılan parçaların kalitelerine göre değişiklik arz etmektedir. Telefon ahize değişimi telefondaki arızaları gidermek için yapılan bir işlemdir.

Ahize Arızası Nedir?

Ahize, “ahiz” kelimesinden türemiş olup alıcı manasına gelmektedir. Köken itibarıyla Farsçadır. Ahize, cep telefonlarında kullanılan ve bir kişinin sesinin bir başka kişiye aktarılmasını ve sizin bir başka kişinin sesini duymanızı sağlayan bir iç aksamdır. Genellikle ahizeli ev telefonlarla insan hayatına girdiği için ahizeyi çok büyük bir parça gibi hayal ediyor olabilirsiniz. Fakat teknoloji her şeyin değişmesini, gelişmesini ve küçülmesini sağladı. Çok fazla yer kaplayan aksamlar artık bir mikroçip haline geldi. Akıllı telefonların ahizesi genellikle ön tarafta ve en üst kısımda bulunur. Bu bölümde telefon ahize sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunun sebebi çevredeki toz ve pisliklerdir. Genellikle tozların biriktiği bu kısım ahizenizin kullanımını güçleştirmektedir. Ahizenizden net bir ses alamayabilir veya sesiniz karşıya net olarak gitmeyebilir. Arıza yapabilen ahizelere neler yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Akıllı telefonlarda genellikle batarya, ahize, şarj soketi, şarj entegresi, kameralar gibi aksamlar sorun çıkarmaktadır. Bu sorunlardan biri de telefon ahize sorunudur. Ahize, telefonda yaptığınız konuşmalarda sizin sesinizin karşıya gitmesini ve karşıdaki sesin de size gelmesini sağlayan bir parçadır. Telefondaki en önemli parçalardan biri olan ahize, donanımsal bir problemle karşı karşıya kalabilir. Telefonda karşıdakinin sesinin size gelmemesi veya sizin sesinizin karşı tarafa gitmesi bu sorunun varlığını kanıtlamaktadır. Bu yazıda telefon ahizesinden ses gelmiyor, ses karşıya gitmiyor gibi sorunlar işlenecektir. Ahizenin neden arıza yapabileceği ve nasıl tamir edileceği hakkında bilgi verilecektir. 

Ahize Neden Bozulur?

Ahize belki de telefondaki en önemli aksam olma özelliğine sahiptir. Çünkü telefonu telefon yapan birinci özellik iki kişinin uzaktan birbirine seslerinin iletiminin sağlanmasıdır. Bu görevi üstlenen ahize o yüzden önemli bir parçadır. Ahizenin bozulması da bu açıdan sizi sıkıntıya sokabilir. Herhangi bir kişiyle iletişim kuramaz, konuşamazsınız. Ahize sorunundan kurtulmak için donanımsal işlemler gerekmektedir. Bu sorunun çözümü için telefon ahize değişimi gerekmektedir. Öncelikle telefon ahize ayarları incelemeniz gereken bir bölümdür. Telefon ahizenizin sesi ayarlardan kapatılmış olabilir. Bunu ayarlardan halledebilirsiniz. Eğer burada yaptığınız işlem işe yaramadıysa ahizenizde donanımsal bir sorun var demektir. 

Ahize çeşitli sebeplerden dolayı bozulabilmektedir. Bunların başında ahizenin tozla kaplanması gelmektedir. Gün içinde çeşitli yerlerde bulunmaktayız ve telefondaki boşluklar tozlarla kaplanmaktadır. Tozdan dolayı ahizeden %100 verim alamayabilirsiniz. Telefon ahize ses yükseltme için çeşitli temizleme yöntemleri vardır. Suluboya fırçası, diş fırçası, kürdan veya bir yumuşak bant (çift taraflı bant) yardımıyla ahizenizin içini göz kararı temizleyebilirsiniz. Bunu yaparken dikkatli olmalısınız. Kullandığınız malzemelerin tamamen temiz ve su ile temas etmemiş olması gerekir. Fırçaları kullanırken yumuşak davranmalısınız. Kürdan kullanmak biraz tehlikeli bir işlemdir. O yüzden kürdan yerine fırçaları kullanmak daha mantıklıdır. Bunun sonucunda ahizenizden gelen ses yükselebilir. Eğer telefonunuza bir sıvı temas etmişse ve bu sıvı ahizeye girmişse oksitlenme sıkıntısı yani paslanma yaşıyor olabilirsiniz. Bunun dışında telefonunuzu çok sert bir şekilde düşürdüyseniz veya sert bir cisme çarptıysanız darbeden dolayı ahizeniz zarar görmüş olabilir. Bu durumlarda ahizenin değişmesi gerekmektedir.

Telefon Ahize Değişimi, Süresi ve Fiyatları

Kullanıcılar telefon ahizesi bozuldu, ses çıkmıyor, hoparlör bozuk gibi soruları internetteki forum ve tartışma gruplarına başlık olarak açmaktadır. Bunun yanında telefon ahize su kaçtı gibi kullanıcı hataları da göze çarpmaktadır. Bunlara önceki paragrafımızda yanıt vermeye çalışmıştık. Buradaysa ahize nasıl değişir onu anlatmaya çalışacağız. Telefon ahizesinde kesin bir donanımsal sorun tespit edildiğinde onu bir teknik servise götürmeniz gerekmektedir. Götüreceğiniz teknisyen güvenilir olmalıdır. Çünkü telefonunuzun kalitesini koruması, sorunun gerçekten çözülmesi ve ömrünün uzaması için doğru teknik servis seçimi ve müdahalesi oldukça önemlidir. Bunun için iyi araştırma yapılmalıdır. Tamirci Abi burada size en uygun hizmet imkânını sunmaktadır. Tamirci Abi 20 yıllık deneyimi ve sunduğu imkânlarla karşınıza çıkar. Telefonunuzun ahizesi teknik işlemden sonra ilk günkü haline geri gelmektedir. 

Öncelikle teknik servis telefonun içini açacaktır. İç aksamdaki arızalı ahizeyi çıkaracak yerine orijinal yeni parçayı takacaktır. Ahize sorunu için teknik servise gelen telefonunuz, ortalama 1 saatlik bir işlemden sonra kullanılabilir duruma gelmektedir. Tabi ki bu süre iş yoğunluğuna ve telefonunuzun diğer aksamlarının doğru çalışıp çalışmamasına bağlı olarak değişebilmektedir. İşlemler garanti belgesi doğrultusunda yapılmaktadır. Telefon ahize değişimi sonrasında, 6 ay içinde takılan parça tekrar arıza yaparsa ücretsiz değişimi yapılmaktadır. Bununla ilgili detaylı bilgileri öğrenmek istiyorsanız tamirciabi.com sitesindeki “Garanti Şartları” kısmını okuyabilirsiniz. Fiyatlar ise telefonunuzun markasına, modeline, arızanın nedenine vb. pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Fiyatları öğrenmek istiyorsanız sitedeki iletişim bölümünden Tamirci Abi uzman kadrosu ile irtibat kurabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü